Przez żołądek do serca – pomysły na walentynkową kolację we dwoje

Informacja prasowa
12 lutego 2019, Nowy Sącz

Przez żołądek do serca – pomysły na walentynkową kolację we dwoje

Przed nami walentynki, czyli światowy dzień wszystkich zakochanych. Jak zaskoczyć drugą połówkę? Romantyczna kolacja we dwoje i wspólne gotowanie to punkt obowiązkowy tego dnia. Jakie menu przygotować, by walentynki na długo zapadły w naszych wspomnieniach? Podpowiadamy.
Zbudować atmosferę i nastrój
W przygotowaniu niezapomnianego wieczoru warto zacząć od zadbania o odpowiedni nastrój. Walentynki kojarzą się z czerwienią, dlatego postawmy na dodatki i akcenty w odcieniach tego koloru. Ozdobienie mieszkania czy domu w walentynkowe akcesoria to dobry sposób na pokazanie, że zależy nam na drugiej osobie. Spróbujmy wykonać je samodzielnie, przygotowując m.in. girlandy i lampiony. Zapewnią one romantyczny klimat, a w połączeniu z przygaszonymi światłami i świecami zapachowymi wprowadzą odpowiedni nastrój. Nie zapomnijmy o ulubionej muzyce, która przywoła dobre wspomnienia i chwile spędzone razem. Przygotowując kolację, zadbajmy także o odpowiednią dekorację stołu – wspólne pamiątki i czerwone akcenty dopełnią walentynkową atmosferę. Pamiętajmy, by dekorować z umiarem i pozostawić miejsce na danie główne!
Przez żołądek do serca
W tym starym powiedzeniu jest wiele prawdy, dlatego w tym dniu zadbajmy o wyjątkowe menu, które zaskoczy ukochaną osobę. Lekkie dania w oryginalnym wykonaniu z pewnością staną na wysokości zadania. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie kolacji wspólnie, co zapewni doskonałą zabawę. Zaprośmy więc swoją połówkę do kuchni i razem wyczarujmy walentynkowe dania.

Na start – sałatka z polędwiczkami w ziołowym dressingu
Składniki na sałatkę:
• 1 opakowanie mixu sałat
• 1 słoik czarnych oliwek
• 1 opakowanie mozzarelli (w kulce)
• kilka pomidorków koktajlowych
• pół cebuli szalotki
• kilka suszonych pomidorów
• polędwiczki panierowane z kurczaka marki Konspol

Składniki na dressing:
• oliwa z oliwek
• ocet winny
• liście pietruszki
• gałązka tymianku (lub szczypta suszonego)

Przygotowanie:
Mix sałat wrzucić do miski. Oliwki i pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę w kostkę i dodać do miski. Szalotkę pokroić w pióra lub drobną kostkę. Polędwiczki z kurczaka marki Konspol pokroić w mniejsze paski, następnie podgrzać na patelni lub w mikrofali zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Dressing:
Trzy łyżki oliwy i octu winnego wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane liście ziół, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można użyć także mieszanki suszonych ziół prowansalskich. Tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę i całość wymieszać.

Danie główne – paprykowa zapiekanka z gryosem z kurczaka
Składniki:
• opakowanie gyrosa paprykowego z kurczaka marki Konspol
• 150 g pieczarek
• 1 cebula
• 100 g parmezanu lub mozzarelli w wiórkach
• 2 średniej wielkości pomidory
• garść pokrojonych czarnych oliwek
• 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Pieczarki, cebulę i czosnek poszatkować, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Pomidory pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć gyrosa z kurczaka marki Konspol oraz dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Udekorować na wierzchu plastrami pomidora. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do czasu aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem, całość posypać serem i zapiecz.

Na dokładkę – Mousaka z curry i mleczkiem koksowym
Składniki:
• 3 bakłażany
• 200 g mozzarelli (najlepiej w wiórkach)
• 1 cukinia
• 1 czerwona papryka
• 1 cebula
• 200 g kiełbasy wiejskiej z kurczaka Konspol Natura
• 100 g pomidorów w puszce
• puszka mleczka kokosowego
• 3 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• 4 łyżki curry
• 3 ząbki czosnku
• 10 g imbiru
• 1 pęczek kolendry

Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w długie plastry i zgrillować na patelni z odrobiną oliwy, odłożyć na bok. Imbir i cebulę posiekać, a następnie zeszklić na oliwie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a kiełbasę wiejską z kurczaka marki Konspol w plastry. Wrzucić całość na patelnię, zalać pomidorami z puszki i dusić przez około 10 min, na koniec udekorować posiekaną kolendrą. Na osobnej patelni przesmażyć masło z mąką do zarumienienia. Dodać kilka łyżek mleczka kokosowego do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy – plastry bakłażana, sos pomidorowy z warzywami i kiełbasą oraz mozzarella. W ten sposób przygotować trzy warstwy, z czego ostatnią przykryć makaronem, polać sosem kokosowym i posypać większą porcją startego sera. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w 180 stopniach przez około 15 minut.

Podczas waszego wieczoru nie może zabraknąć lampki szampana, gier planszowych czy ulubionych filmów – w końcu to doskonała okazja do świętowania. Nie zapomnijcie o deserze, jednak to pozostawiamy już waszej wyobraźni.

Top