Przygotowywanie przetworów polską tradycją

Teaser

 ...75% polskich gospodarstw domowych przygotowuje przetwory na zimę. Przeważnie korzystamy z przepisów uzyskanych od rodziców i dziadków.

Przygotowujemy przetwory nie tylko z przyczyn ekonomicznych ? chcemy zaoszczędzić pieniądze i mieć mniejsze wydatki w okresie zimowym ? ale również dlatego, że własne wyroby uważamy za lepsze i smaczniejsze ? mówi serwisowi infoWire.pl Przemysław Kasza z Provident Polska.

Badania wykazały, że na przygotowywanie przetworów decydują się głównie ludzie na wsi ? 88%. Aż 71% z nich wykorzystuje produkty pochodzące ze swoich działek, pól i sadów. Wśród mieszkańców miast odsetek osób przygotowujących przetwory wynosi niecałe 60%, z czego tylko 36% używa własnych plonów.

Specjalnością polskich domów są ogórki ? taką deklarację złożyło 40% badanych. Drugie miejsce zajmują przetwory z owoców (dżemy, musy, marmolady) ? ok. 20% wskazań. Tylko ok. 4-5% respondentów uznało za swoją specjalność soki, a jeszcze mniej (ok. 3%) ? nalewki. ?Widać, że duch w narodzie nie umiera ? wszyscy przygotowują przetwory? ? podsumowuje ekspert.



dostarczył infoWire.pl
Źródło infoWire.pl. Dostarczył
Authors
Top