Hiszpańska fiesta – uczta dla podniebienia

Do Pampeluny już zjeżdżają turyści. 6 lipca rozpocznie się tam niezwykłe wydarzenie – Fiesta ku czci św. Fermina. Najczęściej przyciąga widzów spragnionych widoku rozwścieczonych byków uciekających wąskimi ulicami miasta. Ale gonitwy byków i walki z matadorami to nie jedyne atrakcje – tłumy przyciąga także sama atmosfera święta, kolorowe jarmarki oraz morze sangrii i hiszpańskie smakołyki! Jak je przygotowywać, radzi Victor Pena, rodowity Hiszpan i szef kuchni Knorr.

Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna, uzależniona od klimatu, położenia geograficznego czy kultury poszczególnych regionów. Dlatego w Hiszpanii zetkniemy się z różnymi tradycjami kulinarnymi i w każdym regionie będziemy mieli okazję spróbować innych lub przyrządzonych na inny sposób dań. Jednak, jak opowiada Victor Pena, pochodzący z Hiszpanii szef kuchni Knorr, „są takie trzy składniki, których używa się w kuchni w całej Hiszpanii. To czosnek, cebula i oliwa z oliwek”. Są także takie potrawy, które łączą kuchnie poszczególnych regionów tego kraju i wszyscy odwiedzający Półwysep Iberyjski powinni ich zasmakować.

Gazpacho, czyli chłodniki górą

Gazpacho to zupa spożywana na zimno, przygotowywana z pomidorów, z dodatkiem ogórka, czerwonej papryki, czosnku oraz oliwy z oliwek. Gazpacho pochodzi z rejonu Andaluzji, ale dziś rozkoszują się nim smakosze w całej Hiszpanii. Co więcej, obecnie w hiszpańskich restauracjach można spotkać się także z wieloma wariacjami tej zupy, nawet z dodatkiem owoców, na przykład winogron.

Victor Pena, hiszpański szef kuchni Knorr, wspomina także o zupie zwanej salmorejo, przyrządzanej z tych samych składników, co gazpacho, ale w wersji nieco „bogatszej” i charakteryzującej się bardziej delikatną, gładką konsystencją.

W Hiszpanii zasmakuje nam też zupa o nazwie Ajo Blanco, także chłodnik, ale pochodzący z Granady i Malagi. Jak opowiada szef kuchni Knorr z Hiszpanii, przyrządza się ją z czosnku, migdałów, chleba, oliwy z oliwek, octu winnego, soli i wody: „Czerstwy chleb należy namoczyć w ciągu nocy, by go zmiękczyć, a migdały i czosnek zmiażdżyć w moździerzu i utłuc z małą ilością octu winnego, by powstała pasta. Łączy się ją z wodą i oliwą z oliwek”.

Paella – Hiszpania na patelni

Tego nie można nie spróbować podczas pobytu w Hiszpanii – paella jest podawana w każdej hiszpańskiej restauracji, choć w bardzo wielu różnych odmianach. Zawsze natomiast serwowana jest na specjalnej patelni z dwoma uchwytami o takie nazwie, jak sama potrawa. Paella wywodzi się z Valencii, a jej głównym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu.  Pozostałe składniki zależą od odmiany dania –  najczęściej są to warzywa, mięso, owoce morza. I tak na przykład w paella valenciana królują owoce morza, groszek i mięso drobiowe, a w paella marinera natkniemy się na małże, kalmary i krewetki.

Aby paella smakowała wyśmienicie, niezwykle istotny jest sam ryż. Hiszpan Victor Pena, kucharz Knorr, poleca używać tak zwanego ryżu bomba rosnącego w okolicach miasta Calasparra w regionie Murcii – nie zawiera zbyt dużo skrobi i lepiej zachowuje swój kształt po ugotowaniu. Znacznie różni się od włoskiego ryżu arborio, który uwalnia skrobię, co nadaje mu kremową konsystencję, oraz azjatyckiego, który jest kleisty.

Tortilla – narodowy omlet

Ten hiszpański omlet zdobył wielu fanów także w naszym kraju. Przeważnie jest dość gruby, smażony z jajek i ziemniaków pokrojonych w plasterki, najczęściej z dodatkiem warzyw, mięsa, kiełbasy chorizo, choć i tu Hiszpanie wykazują się dużą pomysłowością i dodają do tortilli przeróżne składniki.

Sofrito to podstawa!

Tą nazwą Hiszpanie określają warzywa lekko podsmażane na oliwie z oliwek, wśród których są pomidory, cebula, czosnek, czasem też marchew i seler. To baza do przyrządzenia licznych potraw, w tym sosów. Victor Pena, hiszpański szef kuchni Knorr, radzi, by podczas przyrządzania sofrito dodawać na początku gotowania sól, co powoduje, że cebula traci wodę, a więc lepiej się karmelizuje i wydobywa swój smak.

Kuchnia hiszpańska jest na tyle różnorodna, że długo by jeszcze można wymieniać dania, którymi zajadają się mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego. Co więcej, jak widać, każda potrawa posiada wiele odmian i wariacji, zależnie od regionu i upodobań samego gospodarza. Ponadto koniecznie trzeba wspomnieć o przepysznych wędlinach, których trzeba spróbować podczas wakacji w Hiszpanii: kiełbaskach chorizo o wyrazistym smaku, delikatnych suszonych szynkach, ale także znanych w całej Europie hiszpańskich serach oraz przekąskach tapas, których różnorodność wprawia w osłupienie, jak choćby empanadillas z krewetkami (http://www.przepisy.pl/przepis/tapas-empanadillas-z-krewetkami). Ale cóż dalej opowiadać? Warto wybrać się w podróż do Hiszpanii, a znakomitą okazją jest zbliżająca się Fiesta de San Fermin w Pampelunie. Początek już 6 lipca! W drogę!

 

Podpowiedzi, jak we własnej kuchni przygotować tradycyjne hiszpańskie smakołyki, znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na profilu „Co dziś na obiad” na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Przepisy są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.

Authors
Tags , , , ,

Related posts

Top